Zemin kaplama işlemi günümüzde oldukça revaçta olan bir uygulamadır. Dekoratif anlamında göze hoş gelmesi, estetik duruşu ve dayanıklı olması nedeni ile doğal zemin kaplama insanlar tarafından tercih edilmektedir. Günümüz teknolojisi ile birlikte insanların estetiğe ve dış görünüme önem vermesi, çeşitli modern tasarımlar yaptırmak istemeleri, güçlü, kaliteli ve dayanıklı olması bakımından doğal zemin kaplama uygulaması oldukça rağbet görmektedir. Üretici şirketler bu talepleri göz önünde tutarak müşterilerin isteklerini yerine getirmeye çalışmaktadır.
Doğal zemin kaplama işleminde kullanılan bazı malzemeler şunlarıdr: mermer, traverten, parke, granit, halı, kilim, seramik, fayans, andezit, bazalt, mdf, kum taşı, kontrplak ve laminant.
Doğal Zemin Kaplama Uygulanışı
Doğal zemin kaplama işlemi öncesi uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu aşamada yapılması gereken ilk önce astarlama işlemidir. Astarlama işlemi uygulanacak alana göre farklılık göstermektedir. Beton zeminler ile seramik yüzeylere yapılacak astarlama işlemi farklılık gösterir ve önem verilmesi gereken bir konudur. Astarlama işleminin ardından sıra şapın dökülmesine gelir. Doğal zemin kaplama uygulamasında şap çok önemlidir. Dökülen şapın 3mm kalınlığında olması gerekmektedir. Tüm bu işlemlerin sonucunda kurumuş olan şapın üzerine cilalama yapılır.
Doğal zemin kaplama uygulamasında önemli bir konu olan kendiliğinden yayılan şap, tesviye şapı olarak da bilinmektedir. Bu tesviye şapı içeriğinde özel çimento barındıran hazır zemin malzemesidir. Tesviye şapı birçok özelliğinden dolayı tercih edilmektedir. Kendiliğinden yayılabilmesi, iyi yapışma kabiliyetinin olması, fazla efor harcamaya sebebiyet vermemesi, yüzeylerdeki hata oranını en aza indirmesi gibi özellikleri tesviye şapının kullanımını yaygınlaştırmıştır.
Tesviye şapı; fayans, granit, mermer kaplama, PVC zemin kaplama, halı zemin kaplama, laminant parke kaplama, sportif kaplama, kauçuk kaplama gibi alanlarda kullanılır.
Kaplanacak olan zeminin pürüzsüz olması isteniyorsa mutlaka tesviye şapının kullanılması gerekir. Zeminde oluşan pürüzleri tesviye şapı gidermektedir. Mükemmel bir görünüm sağlamak için tesviye şapının kullanımı çok önemlidir. Bunun yanında bu işlemi uygulayacak kişinin de bu konuda donanımlı olması gerekmektedir.
Doğal Zemin Kaplama Neden Tercih Edilmektedir?
-Ekonomik olması
-Temizliğinin kolay bir şekilde yapılabilmesi
-Konutlarda konfor sağlaması
-Hijyen açısından rahatlıkla kullanılabilecek bir ürün olması
-Konutlarda, ofislerde, iş yerlerinde ısı yalıtımına yardımcı olması.
Doğal zeminler genellikle ahşap zeminlerden oluşmaktadır. En çok bilinen ve tercih edilen kaplama çeşidi ise laminant ve parke kaplamadır. Laminant ve parke kaplama iç mekanlar için tercih edilmekte olup, ev ve ofis zeminlerinde kullanılmaktadır. Dış mekân kaplamalarında ise ahşap kaplama kullanılmaktadır.
Kapalı spor salonları için spor parke zemin kaplama tercih edilir. Hastane, okul, iş yerleri gibi alanlarda linolyum zemin kaplama kullanılır. Linolyum zemin kaplama esnekliği ve dayanıklı olması gibi özelliklerinden dolayı bu yapılarda tercih edilmektedir.
Linolyum zemin kaplama yaygın olarak kullanılmaktadır. Kolay temizlenme ve kullanma özelliğinden dolayı linolyum kaplama daha çok kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Renk çeşitliğinin olması nedeni ile albenisi yüksek bir üründür. Renklerin canlı kalabilmesi için kaplama işleminden sonra cilalama yapılması gerekir. Linolyum kaplamalar yapıştırma yöntemi ile kullanılmaktadır. Linolyumun içeriğinde kireç taşı, yer mantarı, reçine tohum yağı bulunmaktadır. Yapısı itibari ile muşambaya benzer. Sıcakta genleşir, soğukta sertleşir. Dekoratif olarak güzel bir görüntü vermesi ve ses-gürültü yalıtımı sağlaması nedeni ile tercih edilen bir üründür. Linolyum döşeme kaplamalarında oldukça sık kullanıma sahiptir. Bakımı ve temizliği konusunda zorluk çekilmemektedir. Esnek yapıya sahiptir. Uygun fiyatı vardır. Çözücülerden zarar görür. Çeşitli renk seçenekleri mevcuttur. Çevre dostu bir üründür. Yağ, pas gibi maddelere karşı oldukça dayanıklıdır. Aynı zamanda sigara yanıklarına karşı da dayanıklıdır. Nemi ve düşük sıcaklığı sevmez.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN